...mig, Michelle Knappmann


Hvem er jeg? Michelle Knappmann? Jeg står bag Knappmann Design, men hvad har bragt mig hertil - det vil jeg fortælle lidt om her!

Kort om mig og min opvækst

De helt kolde facts om mig er, at jeg hedder Michelle Knappmann, jeg er 22 år gammel og bor på Midtsjælland. Jeg går for tiden på Dansk Tegnsprogs- og Skrivetolkeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole, og har Knappmann Design samtidig.

Jeg er vokset op, ca. 12 km fra, hvor jeg bor nu, i Lejre Kommune på Sjælland, sammen med min lillebror og mine forældre. Jeg gik på en lokal skole, frem til og med 6. klasse (ældste klassetrin på den skole), og flyttede så til den nærmeste anden lokale skole. Jeg faldt dog ikke på plads og flyttede i 7. klasse til en anden skole.

Jeg har i min fritid dyrket en masse forskellig sport, som fodbold, håndbold, dans, sejlads, kajak og i dag styrketræner jeg hovedsageligt. Derudover gik jeg i flere år til musical i den lokal ungdomsskole - der mødte jeg faktisk min kæreste, for over lige knap 9 år siden - vi har nu været sammen i omkring 8 år.

Men hvordan er jeg kommet til, hvor jeg er i dag?

Dengang jeg fandt mit kald

Tilbage i 6. eller 7. klasse lavede jeg lidt perlearmbånd og solgte dem til min familie. I forbindelse med det, foreslog min far, at jeg kunne blive guldsmed - og det synes jeg var en god ide! 

I 8. eller 9. klasse var jeg derfor i praktik og 10. klasse i brobygning på KTS (nu NEXT), for at prøve det af. Samtidig gik jeg og søgte lærerplads på livet løs, men det gav ikke pote.

På trods af det, valgte jeg at fortsætte min søgen. Så i 2014, da jeg havde færdiggjort 10. klasse, søgte jeg ind på metalsmedsgrundforløbet på KTS, og kom ind. Metalsmedsgrundforløbet, var, ihvertfald den gang, lettere at komme ind på, og gav samtidig bedre muligheder for at komme ind på guldsmedegrundforløbet og få en læreplads.

Starten på Knappmann Design

Grundforløbet tog 1/2 år - og da jeg var færdig, havde jeg hverken læreplads eller plads på guldsmedegrundforløbet. Så jeg besluttede mig for, at gøre det selv. Hvis ikke jeg kan få en læreplads og arbejde som guldsmed der, må jeg skabe min egen arbejdsplads. Så, som 17-årig, åbnede jeg, den 1. marts 2015, Knappmann Design, min smykkevirksomhed, hvor jeg selv designer og håndlaver smykker.

Ved siden af havde jeg et fritidsarbejde og valgte at tage flere timer der, og så påbegynde en HF på enkeltfag på e-learning, ved siden af, da jeg ikke helt vidste hvad jeg ellers ville. Der tog jeg i første omgang engelsk B, innovation C og erhvervsøkonomi C - for at få noget relevant for min virksomhed.

Den rigtige uddannelse dukker op

Samme sommer (2015) springer en uddannelse fra KEA i hovedet på mig, som den helt perfekte - så jeg starter på fuldtid på HF i Roskilde, samtidig med at jeg færdiggøre mine andre fag. Jeg færdiggøre min HF i 2017, efter 2,5 år. Nu ved jeg hvad jeg vil!

Samme sommer søger jeg ind på KEA. Samme dag, jeg skal have svar, siger jeg mit job op. Jeg har besluttet, at enten, er det skole på fuld tid, eller også bliver det et sabbatår i min virksomhed.

Så da jeg får et afslag fra KEA, starter mit sabbatår i min virksomhed. Det år sker der en her masse og jeg er glad for det! Jeg tager på lige så mange markeder, som jeg kan. Jeg tager 2 måneder til Aalborg, for at have butik med to andre. Jeg er i lokalavisen i Lejre kommune. Og jeg ender med at tage en beslutning omkring min fremtidige uddannelse, der er helt anderledes fra hvad jeg havde regnet med.

Når drømmen ændrer sig

Jeg søger ind på KEA igen i 2018 - samtidig kigger jeg inde på optagelse.dk, for at se hvad der er af sjove uddannelser, jeg ikke kender. Her falder jeg over tegnsprogstolke uddannelsen - noget jeg ikke kendte til. Jeg har en døv lidt ude i familien, men har kun få gange stødt på en tolk - så jeg kendte ikke noget til det. Men jeg tager til åbent hus, for at finde ud af hvad det er for noget.

Da jeg skal skrive optagelsesprøve på KEA igen, opdager jeg noget. I 2017, fyldte min motivering for at starte, næsten en hel side. I 2018, fylder den 4 linjer - jeg er ikke længere motiveret for at starte på den uddannelse - der ellers har fokus på smykker. Jeg når faktisk frem til, at den vil kollidere for meget med min virksomhed, og jeg frygter for at jeg skal lukke min virksomhed, hvis jeg skal ud på arbejdsmarkedet. Så jeg aflevere ikke min optagelsesprøve - i stedet ændrer jeg prioriteter og sætter Dansk Tegnsprogs- og Skrivetolkeuddannelsen ind som min første prioritet. 

Jeg kommer ind på tolkeuddannelsen og starter i september 2018 - og der går jeg så stadig. 

På tolkeuddannelsen, lærer jeg en hel masse. Jeg har lært et nyt sprog, et dansk sprog. Og så vil det give mig en mulighed for at arbejde ved siden af min virksomhed, uden at det kollidere. Jeg kan arbejde fuldtid, deltid og freelance - og så på skæve tidspunkter.

Jeg er stadig på vej mod min personline drøm, om at have en virksomhed jeg kan leve af. Men jeg tager bare en omvej - tolkning er en sidedrøm, noget jeg også gerne vil prøve, og noget jeg tænker jeg måske vil kunne lide at lave.

Jeg håber at I kunne lide historien om mig og hvordan jeg er kommet hertil i dag.

- Michelle Knappmann, september 2019


Indsend en kommentar


Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort